Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 23-02-2013
Tematica: discursul vis a vis de autonomie
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Istvan Deak
Titlul articolului: UDMR face pe placul USL: nu va participa la mitingul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc din 10 martie
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://jurnalul.ro/stiri/politica/tinutul-secuiesc-miting-autonomie-udmr-refuz-participare-637535.html


În cadrul şedinţei UDMR care a avut loc sâmbătă după-amiază la Târgu-Mureş, liderii partidului au decis că formaţiunea condusă de Kelemen Hunor va absenta de la mitingul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, programat duminică, 10 martie, la Târgu-Mureş, de la ora 17.
Mitingul pentru autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este organizat de Consiliul Naţional Secuiesc, cu sprijinul Partidului Popular Maghiar din România (PPMT) şi al Partidului Civic Maghiar (PCM), obiectivul lui fiind declararea zilei de 10 martie ca fiind „Ziua Libertăţii Secuilor".
„15 martie este atât ziua libertăţii maghiarilor, cât şi a secuilor. Pentru secui, cel mai important steag este cel roşu-alb-verde. După ani întregi de tratative, UDMR a obţinut ca începând din 1997, preşedintele şi premierul României să salute comunitatea maghiară cu ocazia zilei de 15 martie. Din 2002, maghiarii din Ardeal au dreptul să folosească liber drapelul roşu-alb-verde cu ocazia zilei de 15 martie. Nu vreau să confrunt acest drapel cu unul regional, cum este steagul secuiesc, dar vreau să transmit că există un singur steag. Din acest motiv recomand ca UDMR să nu participe la acest miting", a declarat Marko Bela, citat de presa ungară. 
Afirmaţiile liderului onorific al UDMR au fost întărite de preşedintele Kelemen Hunor. „UDMR nu va fi remorca Consiliului Naţional Secuiesc sau a PPMT. Nu suntem organizatorii acestui miting, deci nu vom participa. O astfel de iniţiativă nu ajută, ci diminuează şansele autonomiei Ţinutului Secuiesc", a completat Kelemen Hunor.    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.